De Aarde

Je kunt de aarde vergelijken met een appel. Het klokhuis is de kern van de aarde en de binnenkant van de kern is een grote bol van nikkel en ijzer. Het stuk daaromheen is helemaal van ijzer, van ongeveer 2200 graden Celsius. 
De appel om het klokhuis heen is te vergelijken met de mantel van de aarde. Een soort hete kleibal. De schil van de appel is de korst van de aarde. Onder het vasteland is de aardkorst wel 70 kilometer dik en onder de oceanen 6 kilometer. Dat lijkt best veel maar het is te vergelijken met de schil van de appel. Deze aardkorst is het afgekoelde deel van de aarde. 

 

De aarde bestaat uit drie delen: de aardkorst, aardmantel en aardkern. De aardkost is het gedeelte waar wij op leven. De korst onder land is gem. 40 km dik en onder de oceaan gem. 5 km. De aardmantel bestaat uit twee delen, het bovenste gedeelte is de lithosfeer en het onderste gedeelte de asthenosfeer. De lithosfeer is een gedeelte van de aardkorst en van de aardmantel. De asthenosfeer is een zachte laag waarin plastische vervormingen kunnen optreden. Deze trage stromingen noemt men convectiestromen. De convectiestromen bewegen door de temperatuurverschillen, die ontstaan door radioactief materiaal dat warmte afgeeft. De convectiestromen zorgen voor het bewegen van oceanen, continenten, gebergten en veel meer.


Maak jouw eigen website met JouwWeb