Heftige en bekende vulkaanuitbarstingen
Een van de bekendste uitbarstingen was die van de Mount St Helens op 18 mei 1980 in het cascadebergketen bij de noordwestkust van de VS. Voor 1980 had de vulkaan 130 jaar geen uitbarstingen gehad. In maart 1980 begon de berg weer te schudden zodat duidelijk werd dat er weer een uitbarsting zou komen. De kracht van de uitbarsting was 500 keer zo groot als de bom van Hiroshima. Bij Mount St Helens kwamen 60 mensen om door de explosie, aswolken, puinregens, modderstromen en giftige dampen. Toen de wolken optrokken was de berg 430 meter lager en had hij een krater van 3,8 kilometer lang en 1,9 kilometer breed. 1/3 van de weg was weggevaagd. De aswolk die wel 20 km hoog rees produceerde meer dan 500.000 ton as die later werd opgeruimd.
De uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Chr. is een van de meest bekende uitbarstingen uit de geschiedenis. Herculaneum, Pompeji en Stabiea, drie Romeinse stadjes, werden van het ene moment op het andere begraven onder een deken van as en modder. De aslaag had ongeveer een dikte van vier meter. Er werden bij de onverwachtse uitbarsting zo'n 20.000 mensen gedood. Later zouden archeologen de steden ontdekken, die begraven en bewaard waren gebleven onder de asdeken. De steden waren grotendeels intact en op deze manier zijn we veel te weten gekomen over het leven van de oude Romeinen en hun cultuur en historie.
Op 8 mei 1902 barstte de stratovulkaan Mont Pelée uit op het Caribische eiland Martinique. Het havenstadje St.-Pierre werd bedolven onder twee grote gloeiende wolken bestaande uit gas, fijne deeltjes en vulkanisch materiaal, deze wolken verschroeide en verschrompelde alles. Een getuige zegt: de golf van vuur kwam over ons heen en binnen enkele minuten was St.-Pierre verkoold en totaal onherkenbaar. 34.000 inwoners werden gedood. Van alle inwoners heeft slechts één het overleefd, dit was een gevangene die werd beschermd door de dikke muren van zijn cel.
Hieronder zie je een foto van de Vesuvius:
Hieronder zie je een foto van de Mount St. Helens:
Hier nog een foto van de Mont Pelée:
Oude zeer verwoestende vulkaanuitbarstingen:
De uitbarsting van de Tambora in 1815 kreeg een maximale score van zeven op de Volcanic Explosivity Index. Van de ruim tienduizend bestudeerde uitbarstingen zijn er maar vier die zo explosief waren. Vrij heftig dus.
De Tambora op het Indonesisch eiland Simbawa
Gigantische krater
Als we terug gaan in de tijd dat er nog geen vulkanologen waren: het het Toba-meer (100 bij 30 km) op Sumatra vormt de krater van één enkele uitbarsting 75.000 jaar geleden.
Het Indonesische eiland Sumatra met het Toba-meer: het restant van een enorme uitbarsting!
Maak jouw eigen website met JouwWeb