Algemene Natuurwetenschappen

Geisers

Geiser is een door aardwarmte verwarmde natuurlijke heetwaterbron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel.

De naam geiser komt van Geysir, de naam van de bekendste geiser in IJsland, wat weer is afgeleid van het werkwoord að gjósa dat spuiten/spuwen betekent.

Natuurlijke geisers zijn zeer zeldzaam. Ze danken hun bestaan aan een combinatie van geologie en klimaat die maar op een paar plekken op aarde voorkomt. Geisers zijn van drie factoren afhankelijk: een waterverzorging in de vorm van een waterhoudende grondlaag, een warmtebron (een mantelpluim) en minstens één reservoir met bijbehorend leidingsysteem (zie afbeelding).

Er zijn zes grote geisergebieden op aarde:

  1. Yellowstone National Park in de staat Wyoming van de Verenigde Staten
  2. IJsland
  3. Vulkanisch gebied Taupo op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland
  4. Kamtsjatka (Vallei van de Geisers en Kleine Vallei van de Geisers), Rusland
  5. El Tatio, Chili
  6. Umnak Island, Alaska

Wat hebben vulkanen en geisers met elkaar te maken?
Door het vulkanisme kan de grond soms ontzettend heet worden. Hierdoor wordt het dieptewater (dat ligt redelijk diep onder de grond) na een tijdje tot het kookpunt gebracht. Aangezien het water vervolgen niet naar links of naar rechts kan wil het naar boven door de druk en zo krijg je een geiser.

 

 

Zie het plaatje hieronder:
Hier zie je een geiser in werking.

 

hieronder een link met een filmpje van een geiser in Ijsland: de geiser Strokkur.

 

Mocht dit niet werken: (https://www.youtube.com/watch?v=IssH58UAWho&feature=related)